RSS

JONGCD&V Hoeilaart ijvert voor een betaalbaar waterfactuur

25 mei

Elk Hoeilaarts gezin heeft ondertussen zijn waterindexopnamekaart mogen ontvangen. De opmerkelijke prijsstijgingen van de waterfactuur sinds 2007 zorgen ervoor dat vele (jonge) gezinnen steeds dieper in hun geldbuidel moeten tasten. Een ondoordacht rioleringsbeleid dreigt de waterfactuur op termijn onbetaalbaar te maken waardoor het water in Hoeilaart een luxeproduct zal worden.

Begin 2010 besliste de meerderheid om het tarief van de gemeentelijke saneringsbijdrage gelijk te stellen met het tarief van de bovengemeentelijke saneringsbijdrage (0,8720 EUR/m³ (excl. BTW)). We merken dit jaar weliswaar een zeer geringe prijsdaling van de saneringsbijdrage (0,001 €/m³). Hopelijk is dit niet een doekje voor het bloeden.

Elk gezin krijgt per jaar 15m³ drinkwater gratis maar de saneringsbijdragen hierop blijven verschuldigd. Op die manier worden de saneringsbijdragen dus heffingen die de kleine inkomens en de kleine verbruikers extra zwaar treffen. Bovendien heeft deze maatregel betreurenswaardige neveneffecten. Vooreerst is het een last op een basisbehoefte; niemand kan zonder water.

Er werden weliswaar een aantal sociale maatregelen uitgewerkt voor mensen met een leefloon, voor bejaarden met een gewaarborgd inkomen en voor personen met een handicap die een tegemoetkoming ontvangen.

Voorts is de maatregel harder voor Hoeilanders die niet (kunnen) beschikken over een regenwaterput. Een gezin dat regenwater opvangt en aanwendt voor wc en wasmachine bijvoorbeeld, kan heel wat kraantjeswater uitsparen. Appartementsbewoners worden hier gediscrimineerd. Slechts in heel weinig gevallen is een flatgebouw voorzien van een installatie voor opvang en gebruik van regenwater. Deze groep van mensen zijn als het ware veroordeeld tot kraantjeswater en zij zullen die stijging van de waterfactuur dan ook dubbel en dik ondervinden.

Laten we toch ook even stilstaan bij onderstaande onrustwekkende cijfers, zegt JONGCD&V gemeenteraadslid Youri Vandervaeren:

“De Vlaamse drinkwatermaatschappijen hebben in 2009 in totaal 1.871 gezinnen afgesloten wegens wanbetalingen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Uit cijfers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) zou blijken dat de prijs voor water tussen 2006 en 2008 gemiddeld met 31 procent is gestegen. Daardoor moest een gemiddeld gezin bijna 300 euro per jaar betalen voor zijn drinkwaterbevoorrading. De prijs zou echter vooral opgedreven zijn door de grotere gemeentelijke saneringsbijdrage voor de afvoer van afvalwater, samen met de bijdrage voor de waterzuivering door Aquafin. De prijs van het drinkwater zou op dit ogenblik nog minder dan de helft van de totale waterfactuur vertegenwoordigen. De voorbije drie jaar zouden de watermaatschappijen 21.500 aanvragen voor afsluitingen hebben ingediend. In 5.200 gevallen zou dat ook door de bevoegde adviescommissies zijn toegestaan.” (bron: Belga)

JONGCD&V Hoeilaart hoopt dat het zo ver niet hoeft te komen en ijvert daarom voor de opmaak van een lange termijn investeringsplan waarin alle uitgaven inzake rioleringsbeleid vervat zitten. Frederic Kubben, lid van JONGCD&V Hoeilaart en JONGCD&V Voorzitter regio Zaventem, verklaart nader: “Pas als de gemeente een duidelijk becijferd en realistisch investeringsplan heeft, kan duidelijk worden of er een link is tussen de tarieven en de gemaakte of nog te maken kosten.”

De gemeente zou zich ook kunnen engageren om een deel van de opbrengsten uit de saneringsbijdragen aan te wenden om gezinnen te ondersteunen in het nemen van maatregelen ter vermindering van het waterverbruik (spaarknoppen toilet, regenwatergebruik wasmachine en toiletten, …).

Wij vragen tevens dat de “gratis” geleverde 15m³ water per gezin ook werkelijk gratis wordt m.a.w. vrijgesteld wordt van gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsbijdragen.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 25 mei 2010 in Politiek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: