RSS

Opstarten van een proefproject synthetisch DNA (SDNA) te Hoeilaart

21 dec

Bijkomend agendapunt gemeenteraad 21.12.11 

Toelichtende nota

Inbraken en (gewapende) overvallen blijven een belangrijke criminaliteitsvorm met een grote impact op het veiligheidsgevoel bij de bevolking. Het voorkomen ervan verdient de volle aandacht, ook van de gemeente Hoeilaart die hier al maar te vaak het slachtoffer van is.

In het jaarverslag 2010 van de Politiezone Druivenstreek prijkt “diefstallen in woningen” op de 1ste plaats. Een recentelijk onderzoek toont aan dat er over een periode van 5 jaar in Hoeilaart gemiddeld in 9,99 woningen op 100 werd ingebroken m.a.w. in Hoeilaart is de kans om inbrekers over de vloer te krijgen een pak hoger dan het Vlaams gemiddelde. Het hoeft ook geen betoog dat tijdens de herfst- en wintermaanden er een verhoogd risico op woninginbraken is omdat de duisternis in die periode vroeger intreedt en wegens verminderde sociale controle.

De SDNA-toepassing is een nieuw middel ter voorkoming van woninginbraken en is zeer nuttig bij de opsporing en identificatie van buit en dader. Ervaringen in Dendermonde geven aan dat het aantal inbraken en overvallen afneemt op die plaatsen waar het toegepast wordt.

Met dit voorstel willen we zowel probleemoplossend als preventief een dam werpen tegen de inbraakgolf in Hoeilaart. Het voorstel houdt concreet in dat waardevolle materialen, zoals juwelen, laptops, etc. kunnen worden gemarkeerd met een unieke synthetische DNA-code. Dit synthetisch DNA licht op bij gebruik van ultraviolet-straling en is gekoppeld aan een DNA-databank dat enkel raadpleegbaar is door de politiediensten. Maar ook voor het opsporen van daders genereert SDNA een probleemoplossend effect door het leveren van bewijslast. Bij het betreden van een woning of winkel wordt het synthetisch DNA op de betreder gespoten waardoor deze wordt gekenmerkt. Hierdoor kunnen criminelen, die al te vaak vrijuit gaan wegens de afwezigheid van materieel bewijs, makkelijker worden herkend en als dusdanig in beschuldiging worden gesteld. Het preventief karakter bestaat erin dat politiezones die deze techniek gebruiken dit tevens aankondigen langs de invalswegen alsook de gebruikers zelf door het aanbrengen van een zelfklever op de woning of winkel. Dat de techniek al in heel wat politiezones gebruikt waaronder Dendermonde, Klein-Brabant, Niel, Denderleeuw enz. bewijst het nut en de draagkracht van het project. Hopelijk kan Hoeilaart zich vanavond bij deze lijst aansluiten.

Door de combinatie van preventie, ontrading en grotere traceerbaarheid en opspoorbaarheid van gestolen voorwerpen vult SDNA het klassieke technopreventief advies en de sensibilisering via inbraakpreventieve tips goed aan.

Voorstel van beslissing 

  1. Het gemeentebestuur van Hoeilaart zal het initiatief nemen om in het jaar 2012 en in samenwerking en overleg met de politiezone Druivenstreek een proefproject SDNA in Hoeilaart op te starten.
  2. Het gemeentebestuur zal de mogelijkheid onderzoeken om kits met synthetisch DNA ter beschikking te stellen aan de bevolking en hiervoor een efficiënt premiereglement op te stellen.
  3. Het gemeentebestuur zal hiervoor bij een volgende budgetwijziging de nodige budgetten vrijmaken.
  4. Het gemeentebestuur zal de gemeenteraad minstens twee maal per jaar op de hoogte brengen over het verloop van dit proefproject en zal dit proefproject na één jaar evalueren en eventueel bijsturen.

Youri Vandervaeren, Gemeenteraadslid voor CD&V Hoeilaart

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 21 december 2011 in Geen categorie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: