RSS

sensibilisering Hoeilaartse jeugd via brochure “Jong gespuis in het gemeentehuis.”

21 dec

Bijkomend agendapunt gemeenteraad 21.12.11 

Toelichtende nota

De gemeenteraadsverkiezingen van 2012 staan voor de deur. Een boeiende periode voor politici. Maar zeker ook voor kinderen, jongeren en hun verenigingen. Om hen goed voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen vindt CD&V Hoeilaart het immers belangrijk dat jongeren bewust stemmen, dit maakt gemeentepolitiek toegankelijker voor de jeugd.

Eén derde van de Vlaamse bevolking is jonger dan dertig jaar. Kinderen en jongeren ‘tellen’ dus letterlijk mee. Eén derde van hen heeft ook een effectieve stem; de rest zit nog even in de wachtkamer van de democratie. Met die stem kunnen ze ook iets doén. Als individu, met de jeugdraad, klas, vereniging of jeugdbeweging hebben jongeren heel wat mogelijkheden om zelf hun zegje te doen en daadwerkelijk iets te veranderen. De brochure ‘Jong gespuis in het gemeentehuis’ legt jongeren van naaldje tot draadje en op een laagdrempelige manier uit hoe hun stad of gemeente in elkaar zit, wie er allemaal werkt, welke mensen de touwtjes in handen hebben én hoe ook zij mee kunnen bepalen welke beslissingen er genomen worden. Want als je iets te zeggen wil hebben over wat er gebeurt in je gemeente, is het essentieel om de weg te kennen en te weten hoe het werkt. De nieuwe editie van de ludieke brochure ‘Jong gespuis in het gemeentehuis’ richt zich op jongeren vanaf 16 jaar.

Dit voorstel onderschrijft trouwens één van de doelstellingen van de Hoeilaartse jeugdraad: “Jeugd informeren rond lokale politiek met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2012”. In het verlengde hiervan kan zelfs een infoavond “Gemeenteraadsverkiezingen voor jongeren” georganiseerd worden waarbij een jeugdvereniging of het jeugdhuis het voortouw neemt

Voorstel van beslissing 

  1. De gemeente verklaart zich bereid om voldoende exemplaren van de brochure “Jong gespuis in het gemeentehuis” aan te kopen.
  2. De gemeente zal de Hoeilaartse jeugd over het bestaan van deze brochure inlichten via de geëigende kanalen.

Youri Vandervaeren, Gemeenteraadslid voor CD&V Hoeilaart

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 21 december 2011 in Geen categorie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: