RSS

Hoeilander zet schouders onder lovenswaardig taalstimuleringsproject!

13 nov

Ik las met enige aandacht een recent verschenen artikel in de Randkrant van november 2013. Het artikel “Een koffer vol taal.” gaat over taalkoffers die de vzw CrossPass uit Overijse ter beschikking stelt van sportclubs uit de Vlaamse Rand.

“Het idee van de taalkoffers komt van Overijsenaar Johan Vandewalle.Als voormalig bestuurslid en huidig “community verantwoordelijke” van voetbalclub Tempo Overijse stelt hij vast dat er in de jeugdploegen heel wat anderstalige kinderen spelen die de Nederlandstalige opmerkingen of aanbevelingen van de trainer niet begrijpen. ‘Vijf jaar geleden zijn we met dit experiment begonnen. In een periode van vijftien opeenvolgende woensdagen hebben we aan de namiddagtrainingen een uurtje taalles gekoppeld. Het experiment leverde meteen goede resultaten op. Anderstalige kinderen die op school misschien tegen hun zin Nederlands leren, krijgen plots de gelegenheid om de taallessen in het kader van hun hobby te volgen. Daardoor hebben zij er meer interesse voor’, zegt Vandewalle. Hij vertelde het succesverhaal aan Willy Latine, een gepensioneerde leraar uit Hoeilaart, die de problematiek van anderstalige kinderen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en de Rand goed kent. Samen kwamen zij op het idee om een taalkoffer samen te stellen. ‘Daarin zit onder meer een voetbaluitrusting, het voetbalwoordenboek met pictogrammen en de Nederlandse vertaling van vaak gebruikte voetbaltermen die er ook in het Duits, het Frans en het Engels in staan. …”

Het vervolg kunt u lezen op pagina 12. http://www.randkrant.be/files/rand-krant/2013/randkrant-09-2013.pdf

Zij zijn nog naarstig op zoek naar vrijwilligers alsook naar financiële middelen. Contact: Johan Vandewalle, 0499/72.55.69

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 13 november 2013 in Geen categorie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: