RSS

Hoeilaart

Gemeentehuis

De gemeente Hoeilaart is gelegen in het Vlaamse Gewest, in de provincie Vlaams-Brabant, ten oosten van de hoofdstad, aan de rand van het Zoniënwoud en aan de grensscheiding met Waals-Brabant. De opsplitsing van de tweetalige provincie Brabant in twee zelfstandige provincies, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, dateert van 1 januari 1995. Hoeilaart behoort tot het administratief arrondissement Halle-Vilvoorde, het kiesarrondissement Brussel en het gerechtelijk kanton Overijse.

De naam Hoeilaart is van Gallisch-Keltische oorsprong. ‘Ho-lar’ betekent ‘een hoog gelegen open plaats in het bos’. Het dorp ligt in het versneden gebied van het Brabants plateau (60-127 m) tussen Zenne en Dijle. De IJse, een kleine onbevaarbare rivier, vloeit door onze gemeente.

De gemeente vormt één woonkern. Er situeert zich op het grondgebied één gehucht, met name ‘Groenendaal’, zonder woonkern. Een station van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen op de lijn Brussel-Namen, de paardenwedrenbaan, de verkeersader op de Ring ter hoogte van de spoorwegbrug en de tunnel, en een deel van het Zoniënwoud met Arboretum, Bosmuseum, overblijfselen van de priorij van Groenendaal en vijvers, worden aangeduid met de benaming ‘Groenendaal’.

Het grondgebied van Hoeilaart omvat volgens de door het kadaster verstrekte gegevens een globale oppervlakte van 2.042 ha 83 a en 94 ca, waarvan 1.183 ha door het Zoniënwoud wordt ingenomen. Op 14 oktober 2002 werd de 10.000ste inwoner bij de bevolkingdienst ingeschreven.

Het uitzicht en de evolutie van onze gemeente werd in overwegende mate bepaald door volgende specifieke factoren:

  • het Zoniënwoud, restant van het vroegere Kolenwoud, waaruit het dorp zich vanaf zijn vroegste geschiedenis heeft ontwikkeld;
  • de IJsevallei met talrijke vijvers en drassige gebieden, die hebben gemaakt dat de valleizone pas laat tot ontwikkeling is gekomen;
  • de druiventeelt, die decennia lang het uitzicht van het dorp bepaald heeft;
  • de nabijheid van de hoofdstad Brussel.

De laatste jaren is Hoeilaart uitgegroeid tot een residentiële gemeente in de Vlaamse rand rond Brussel. De gemeente profileert zich als bakermat van de Belgische druif en als woonplaats van de stripfiguur Nero. Ook het Zoniënwoud, de priorij van Groenendaal en de figuur van Jan van Ruusbroec zijn onlosmakelijk met Hoeilaart verbonden. (bron: Hoeilaart.be)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: